چندی از عرضهی دو کنسول نسل نهمی سونی و مایکروسافت، یعنی پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سری ایکس به صورت جهانی میگذرد. در این بین سوالی پیش میآید که کدام یک قویتر است؟ کدام یک به صرفهتر است؟ و در کل چه مزیتها و معایبی در مقابل همدیگر دارند. با دنیای بازی همراه باشید تا به مقایسه PS5 با Xbox Series X به صورت جزئی و بخش به بخش بپردازیم.
مشخصات سختافزار | ایکس باکس سری ایکس | پلی استیشن ۵ |
پردازندهی مرکزی | پردازندهی ۸ هستهای AMD Zen 2 با فرکانس ۳.۸ GHz | پردازندهی ۸ هستهای AMD Zen 2 با فرکانس ۳.۵ GHz |
پردازندهی گرافیکی | پردازندهی ۱۲.۰ ترافلاپ AMD RDNA 2 | پردازندهی ۱۰.۳ ترافلاپ AMD RDNA 2 |
رم | ۱۶ گیگابایت GDDR6 | ۱۶ گیگابایت GDDR6 |
حافظهی ذخیرهسازی | ۱ ترابایت حافظهی NVMe SSD با قابلیت نصب حافظهی جانبی | ۸۲۵ گیگابایت حافظهی SSD با قابلیت نصب حافظهی جانبی |
رزولوشن پشتیبانی شده در بازیها و محتوای تصویری | تا ۸K | تا ۸K |
نرخ فریم (Frame Rate) پشتیانی شده | تا ۱۲۰ فریم بر ثانیه | تا ۱۲۰ فریم بر ثانیه |
دیسک درایو نوری | ۴K UHD Blu-ray | ۴K UHD Blu-ray (Standard PS5 only) |
پشتیبانی از بازیهای نسل قبل (Backward Compatibilty) | تمام بازیهای ایکس باکس وان + بازیهای منتخب ایکس باکس ۳۶۰ و ایکس باکس | تقریبا تمام بازیهای PS4 +بازیهای بهینهشده برای PS4 Pro |
قیمت | بین ۱۷ تا ۱۹ میلیون تومان | بین ۲۷ تا ۲۹ میلیون تومان (مدل استاندارد) |
مقایسه PS5 با Xbox Series X : قدرت پردازشی کارت گرافیک
در این بخش Xbox Series X نسبت به کنسول سونی برتری دارد. اول از همه باید این را بدانیم که هسته گرافیک هر دو کنسول از نسل RDNA2 یعنی جدیدترین معماری کارتهای گرافیکی شرکت Amd هستند. اما در این بین شاهد تکنولوژیهای مختلفی برای کنسولها هستیم، جایی که Xbox Series X با دو فناوری پیشرفته و مهم پیشتاز است. معماری پیشرفتهی velocity که راهحلی برای بهینهسازی سرعت در استفاده از فایلهای اصلی بازی است و قابلیت DirectStorage که از خانوادهی Directx به کمک بهینهسازی سرعت بارگذاری بازیها، در ویندوز و کنسول ایکس باکس سری ایکس و اس میآید. اما این دو معماری انحصاری ایکس باکس سری ایکس و سری اس هستند و در کنسول جدید سونی شاهد استفاده از آنها نیستیم.
Xbox Series X با داشتن ۱۲ ترافلاپس و ۵۲ واحد پردازشی با فرکانس کاری ۱.۸۲۵ Ghz قویترین کنسول تابهحال در تاریخ گیم است. در طرف دیگر کنسول Play Station 5 با ۱۰.۲۸ ترافلاپس و ۳۲ واحد پردازشی اما فرکانس ۲.۲۳ Ghz عرضه میشود، البته برخلاف تصور عموم ترافلاپس معیار اصلی برای اندازهگیری قدرت یک دستگاه نمیباشد، معیارهای بسیار مهمتر و دقیقتری برای انجام اینکار وجود دارد، مانند هستههای پردازشی و فرکانس کاری آنها.
مقایسه PS5 با Xbox Series X : قدرت پردازنده
دو کنسول Playstation 5 و Xbox Series X از معماری Zen2 از شرکت Amd برای پردازندههای خود استفاده میکنند، همچنین هر دو دارای ۸ هستهی فیزیکی و ۱۶ رشته بهره میبرند، اما با فرکانس کاری متفاوت.
کنسول نسل نهمی ماکروسافت با فرکانس کاری ۳.۸ Ghz در تمام هستهها، حرفی برای گفتن برای پلی استیشن ۵ نمیگذارد، جایی که مهندسین سونی به علت کاهش دما و کنترل گرمایش کنسول جدید، مجبور به استفاده از فرکانس متغییر شدهاند. بالاترین فرکانس قابل دسترس در این کنسول ۳.۵ گیگاهرتز میباشد.
رم (حافظهی موقت) و حافظهی ویدئویی
در هر دو کنسول شاهد استفاده از ۱۶ گیگابایت از حافظهی نوع GDDR6 در بخش حافظهی موقت یا همان رم (Random Access Memory) هستیم، تفاوت اصلی در این بخش را میتوان به پهنای باند این حافظهها اختصاص داد.
دو کنسول نسل نهمی هر دو شرکت در این بخش راهکارهای متفاوتی را در پیش گرفتهاند. پلی استیشن ۵ با یکپارچه کردن حافظهی ویدئویی و رم پهنای باند ۴۴۸ گیگابایتی را در اختیار آنها قرار میدهد، از طرفی دیگر ایکس باکس سری ایکس برای ۶ گیگابایت حافظهی ویدئوییاش پهنای باند ۳۳۶ گیگابایتی در نظر گرفته و ۱۰ گیگابایت حافظه رم را با ۵۶۰ گیگابایت پهنای باند عرضه میکند.
SSD حافظهی ذخیر سازی
در نسل نهم کنسولهای هر دو کمپانی مایکروسافت و سونی تصمیم گرفتهاند تا در کنسولهای جدید خود به جای هاردهای مکانیکی قدیمی، از SSDهای پرسرعت نسل جدید NVMe استفاده کنند تا تجربهی بازیکنان را به سطح بالاتری ارتقاء دهند.
در کنسول ماکروسافت شاهد استفاده از حافظهی SSD یک ترابایتی هستیم که ۸۰۲ گیگابایت آن قابل استفاده است، همچنین سرعت انتقال دیتای خام آن۲.۴ گیگابایت در ثانیه است. اما در کنسول PS5 شاهد ۸۲۵ گیگ از حافظه هستیم که تنها ۶۶۷ گیگابایت آن قابل استفاده است. نقطهی قوت پلی استیشن ۵ حافظهی SSD فوق سریع آن است، تا جایی که سرعت انتقال اطلاعات خام آن به ۵.۵ گیگابایت در ثانیه نیز میرسد.
کنترلر برگ برندهی سونی
در شروع هر نسل مهندسین هر دو شرکت برای طراحی کنترلر جدید، سعی تلاش زیادی میکنند تا بتوانند تجربهی جدیدی را به گیمرها ارائه دهند. سونی در نسل نهم بازیهای ویدئوی با طراحی کنترلر دوال سنس سنگ تمام گذاشته است. با داشتن دو قابلیت هپتیک فید بک و آداپتیو تریگر دیگر چه میخواهید؟
هپتیک فیدبک و آداپتیو ترگیر چیستند؟
هپتیک فیدبک جایگزین موتورهای لرزشی قبلی شدهاند تا با حرکات و اکشنهای بازیکن هماهنگی بیشتری پیدا کنند. آداپتیو تریگر نیز برای دکمههای پایین دسته تعبیه شده، برای مثال شما هنگام بازی کردن یک اثر شوتر مثل Call of Duty Cold War، وقتی از اسلحهی تک تیر یا کلت استفاده میکنید، لگد سلاح برای شما شبیه سازی میشود و شاهد حرکت دکمه به صورت فیزیکی هستید، اما استفاده از اسلحهی تیربار تجربهی متفاوتی را به شما میدهد و لگد بسیار بیشتری را حس میکنید.
بر خلاف این نکات مثبت باید دید که این قابلیت تا چه حد روی خرابی کنترلر در مدت طولانی تأثیر دارد و اینکه آیا قابلیت تعمیر وجود دارد؟ مایکروسافت به روال نسل قبلی از کنترلر یکسانی استفاده میکند، با داشتن باتری قلمی برای شارژ، شاهد تغییرات خاصی نیستیم.
مقایسه PS5 با Xbox Series X: ظاهر
مدت زیادی بعد از رونمایی دو کنسول پلی ۵ و ایکس باکس سری ایکس، هر دو سوژه بازیکنان و ساخت میمها شده بودند. مایکروسافت با الگوبرداری از کیس تصمیم به طراحی کنسول جدید خود گرفته که به نظر میرسد، هدف اصلی آنها خنککنندگی و جلوگیری از گرم شدن زیاد کنسول باشد. سونی نیز همچنین جریان هوا را معیار اصلی خود قرار داده و با تعبیه ۲ فن، از گرم شدن بیش از حد کنسول جلوگیری کرده است.
مقایسهی کلی Xbox series X و Xbox One x
شاید بد نباشد از نظر فنی پلتفرم جدید ماکروسافت را با کنسول قبلی آنها یعنی، ایکس باکس وان ایکس مقایسه کنیم. کنسول نسل هشتمی ماکروسافت با داشتن ۱۲ گیگابایت حافظه رم از نوع GDDR5 و حافظهی ویدئویی، پردازندهی هشت هستهای اما با فرکانس ۲.۳ گیگاهرتز و ۶ ترافلاپس قدرت با ۴۰ واحد پردازشی حرفی برای گفتن در مقابل کنسول ایکس باکس سری ایکس ندارد و از لحاظ مشخصات فنی شباهت زیادی به کنسول ایکس باکس سری اس دارد. البته حافظهی ذخیر سازی نیز هارد مکانیکی و قدیمی است که تفاوت را عمیقتر نیز میکند.
قابلیتهای دیگر
Play Station 5
- Ray Tracing (رهگیری پرتو): قابلیتی که تا چندی پیش در انحصاری پلتفرم پیسی و شرکت انویدیا بود، اما حال به کنسولهای نسل نهم نیز آمده است. باید منتظر بود و دید که کیفیت و راندمان آن چگونه است.
- پشتیبانی از قابلیت HDR برای بهینه سازی روشنایی صفحه
- قابلیت گرفتن خروجی ۸K و تا ۱۲۰ فریم بر ثانیه
- احتمال داشتن قابلیتی مثل Smart Delivery
- backwards compatibility (پشتیبانی از بازیهای نسل قبل): شامل عناوین بسیاری از کنسول PS4 میشود. اما طبق اخبار منتشر شده این کنسول قادر به اجرای بازیهای پلی استیشن ۱، ۲ و ۳ نمیباشد و فقط بازیهای نسل هشتم را پشتیبانی میکند.
- قابلیت صدای سه بعدی که در بازیهای رقابتی آنلاین میتواند تحول عظیمی ایجاد کند.
- واقعیت مجازی با کیفیت تر با هدست جدید
- قابلیت Game Boost برای دریافت فریم بیشتر در عناوین نسل هشتم مانند God Of War که با استفاده از این قابلیت با خروجی ۶۰ فریم بر ثانیه اجرا شد.
- رابط کاربری جدید که زیبایی زیادی را به ظاهر کنسول بخشیده است.
- قابلیت اضافه کردن ssd کاستوم
Xbox Series X
- Ray Tracing (رهگیری پرتو)
- قابلیت اتصال حافظهی SSD اضافه به اندازهی یک ترابایت
- قابلیت گرفتن خروجی ۸K و تا ۱۲۰ فریم بر ثانیه
- ۳D Spatial Sound: قابلیتی مثل صدای سه بعدی کنسول پلی استیشن ۵
- قابلیت Quick Resume (ادامهی سریع): با این قابلیت میتوان چند بازی را در حالت Standby قرار داد و بعد از کلیک بر روی آنها به سرعت و بدون هیچ صفحهی لودینگی آنها را بازی کرد.
- DLS (Dynamic Latency Input): قابلیتی برای کاهش لگ ورودی (Input Lag) که اعمال بازیکن را با کنسول هماهنگ میکند، این هم قابلیت دیگری است که برای استفادهی حرفهای و در بازیهای آنلاین تأثیر زیادی دارد.
- Smart Delivery: اگر شما برای مثال عنوان Cyberpunk 2077 را برای کنسول نسلهشت خود بخرید، به صورت رایگان نسخهی نسل نهمی این عنوان را برای کنسول Xbox Series X دریافت خواهید کرد.
- backwards compatibility (پشتیبانی از بازیهای نسل قبل): به صورت کامل از اولین کنسول ارجینال ایکس باکس تا نسخهی ایکس باکس وان از تمام بازیها پشتیبانی میکند.
- فن بیصدا، بدنههایی که از آن به عنوان هیت سینک (Heat Sink: برا انتقال گرماست) استفاده میشود، باعث میشود در طول بازی صدایی از دستگاه شما خارج نشود.
- Dolby Atmos و Dolby Vision: این دو قابلیت به ترتیب اولی برای بهبود صدا و تجربهی بهتری از آن و دومی برای بهبود کیفیت تصویر با گذاشتن فیلتر رنگی به صورت حرفهای، بر روی آن است. شما برای استفاده از این ۲ قابلیت باید تلویزیونهایی با پشتیبانی از این دو را تهیه کنید.
قیمت پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سری ایکس در ایران
یکی از مهمترین فاکتورها برای خرید هر وسیلهای قیمت آن است، در نسل نهم کنسولها هر دو کمپانی سونی و ماکروسافت در سیاست قیمتگذاری یکسان عمل کردهاند. پلی استیشن ۵ با قیمت ۴۹۹ دلار و نسخهی تمام دیجیتال آن با قیمت ۳۹۹ دلار به صورت جهانی عرضه شد. همچنین کنسول ایکس باکس سری ایکس با قیمت ۴۹۹دلار و برادر کوچکتر آن ایکس باکس سری اس با قیمت ۲۹۹ دلار عرضه شد.
به مانند همیشه دلالان و فروشندهها بر خلاف قیمت دلار، بر روی قطعات الکترونیک قیمتگذاری میکنند. به همین علت شاهد قیمتهای فضایی حداقل در ۳ ماههی اول، ورود کنسولهای نسل نهم به ایران هستیم.
قیمت کنسول پلی استیشن ۵ در حال حاضر چیزی در حدود ۲۸ میلیون و نسخهی دیجیتالی آن با قیمت حدود ۲۲ میلیونی فروخته میشود. اما کنسول ایکس باکس سری ایکس با قیمت ۱۸ تا ۲۰ میلیون تومانی و همچنین ایکس باکس سری اس با قیمت ۱۲ تا ۱۴ میلیون تومانی در فروشگاههای آنلاین به فروش گذاشته شده است.
جمعبندی مقایسه PS5 با Xbox Series X
در نهایت میتوان گفت که هر دو کنسول در بخشهای مختلفی برتری دارند، سری ایکس از قدرت بیشتر و معماری پرقدرت و پیشرفتهتر و پلی استیشن ۵ نیز با کنترلر فوقالعادهی دوال سنس و SSD فوق سریعش.
بر خلاف اینکه کنسول Xbox Series X از قدرت بیشتری برخوردار است، مهمترین بخش بهینه سازی و اهمیت دادن، توسعه دهندگان است. طی اخباری که تا به حال منتشر شده، میدانیم که پلی استیشن ۵ راندمان کلی بهتری دارد، اما دلیل آن مشخص نیست. شاید بخاطر این است که مایکروسافت کیتهای توسعهی کنسول نسل نهمی خود را دیرتر به دست توسعه دهندگان رسانده است، شاید هم نه. در کل زمان مشخص کننده است.
امیدواریم که از مقالهی مقایسه مشخصات فنی و قیمت دو کنسول پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سری ایکس لذت برده باشید. نظر شما راجع به جدال بین ایکس باکس سری ایکس و پلی استیشن ۵ چیست؟ نظرتان را با ما به اشتراک بگذارید.
پرفکت