پدیدهی ویروس کرونا یا کووید-۱۹ زندگی تکتک افراد این کره خاکی را تحت تاثیر قرار داده است. برای حفظ جان و صحت مردم، همهی کشورها در حالت قرنطینه به سر میبرن. تابحال تقریبا همه رویدادهای مهم سال ۲۰۲۰ لغو شدهاند. چه مراسمهای مربوط به بازیهای ویدئویی مثل E3 و گیمیزکام، چه مسابقات ورزشیِ بزرگ مثل المپیک و جام ملتهای اروپا ۲۰۲۰. صنعت سینما نیز از گزند کرونا در امان نبوده است. مراحل تولید و تاریخ انتشار خیلی از فیلمها تغییر کردهاند و به تعویق افتاده است. مطمعنا جشنوارههایی چون جشنواره کن یا جشنواره ونیز، نیز تحت تاثیر قرار خواهند گرفت. از طرف دیگر اگر فیلمهای مهم سینمایی بنابر دلایل مشخصی اکران نشوند، مراسمهای جوایز مثل اسکار و گلدن گلوب نیز به مشکلات اساسی دچار خواهند شد. در این مقاله سعی میکنم نگاهی به مشکلاتی چون امکان برگذار نشدن مراسم و جشنوارهها و یا در صورت برگذار شدن تغییرات احتمالی در نحوهی برگذاری را بررسی کنم. پس با دنیای بازی و بررسی تاثیر ویروس کرونا بر برگزاری مراسم اسکار همراه باشید.
در فصل پاییز که بنام فصل جوایز مشهور است، اکثر فیلمهای مهم در جشنوارهها به نمایش در میآیند تا برای خودشان هوادار و توجه جلب کنند. اگر فیلم به اندازهی کافی خوب باشد، برای فیلم، کارگردان و بازیگران فیلم فرصتی فراهم میشود تا با کاندید شدن در مراسم اسکار به شهرت جهانی دست پیدا کنند. اما مشکل اینجاست که حالا در چنین وضعیتی که جان مردم در خطر است چه کسی به برگذاری مراسم اسکار اهمیت میدهد؟
قبل از اینکه هیئت داوران آکادمی اسکار در تاریخ ۲۸ آوریل بصورت مجازی جلسهی را ترتیب دهند، هیچ چیزی در خصوص نحوهی برگذاری یا اینکه اصلا مراسم اسکار برگذار خواهد شد مشخص نیست. اما دلایل زیادی وجود دارد که مراسم اسکار برگذار خواهد شد. حتی در اوضاع خطرناک کنونی، برگذاری اسکار به دلایل والاتر از اهمیت زیادی برخوردار است.
شاید در چنین وضعیتی اهمیت اسکار برای حمایت از سینما و سینماروها چندین و چند برار باشد. هدف اصلی اسکار همیشه مشهور ساختن فیلمهای خوب بوده است. در چنین شرایط نامتعارف، اسکار میتواند پشتیبان قوی باشد تا برای نجات این صنعت از تهدید کرونا بقیه مردم را به کمک این صنعت دعوت کنند. به گفته یکی از استراتیژیستهای مهم این گونه مراسمها: ” لغو اسکار به معنای کشتن سینماست. این کار به صدا در آوردن ناقوص مراسم عزاداری اسکار است.”
اما امسال مشابه به سالهای قبلی برای مراسم اسکار نخواهد بود. در اثر شیوع ویروس کرونا و به قرنطینه درآمدن کشورها، دارندگان صالنهای سینمایی تلاش میکنند تا در زمان کم خسارات مالیشان را جبران کنند؛ آن هم درحالی که مراسم جوایز مخصوصا اسکار دیگر اولویت آنها برای معرفی فیلمهای خوب حداقل امسال در چنین شرایطی به مردم نیست. فیلمهای مستقل کوچکتر نیز چشمشان به اکران در پاییز سال جاری خواهد بود، که با در نظر داشت اپیدمی کرونا احتمالا تعداد کمی سینماها باز خواهد بود، و آن عده سینماهای که باز هستند به احتمال فراوان به تعداد خیلی کمی از تماشاگران اجازه خواهد داد تا در صالن یکجا فیلم را تماشا کنند تا فاصلهی اجتماعی بین افراد حفظ گردد. به همین دلیل است که احتمال میرود فقط فیلمهایی که همه منتظرشان هستند بتوانند از این اوضاعِ بد اقتصادی جان سالم به در ببرند، که آنهم به دلیل حفظ فاصله اجتماعی و کم بودن تعداد سینماهای در دسترس احتمالش کم است. اما با وجودیکه شرایط اصلا به نفع مراسم اسکار نیست، آنها پس نخواهند کشید. حال به بررسی تعداد تغییرات احتمالی در نحوهی برگذاری مراسم اسکار خواهیم پرداخت.
جشنوارهها قرار نیست امسال سوختِ ماشین مراسم اسکار را تامین کند
در طی چند سال اخیر اکثر کاندیدهای مراسم اسکار فیلمهایی بودند که در جشنوارههای مختلف معرفی و به نمایش در آمدند. اما امسال بصورت قطعی قرار نیست چنین باشد، چون به دلیل شیوع جهانی ویروس کووید-۱۹ قرار نیست شاهد برگذاری جشنوارهها باشیم. فعلا در وضعیتی هستیم که تا جای امکان از مسافرتها جلوگیری میشود، برگذاری یک جشنواره که چندهزار اشتراککننده دارد واقعا بعید است.
به نقل قول از یکی از مبلغانِ قدیمی مراسم اسکار: “روحیه همکاری باید در تمام فصل ملموس باشد، چون مردم در چنین شرایطی به آن نیاز دارند. ما درحال حمایت از فیلمسازها و نویسندهها هستیم، نه رقابت با آنها. آنها بر روی این پروژهها زحمت کشیدهاند. ما باید این پروژهها را به جهانیان معرفی کنیم، ولی در کنار آن نباید جان افراد را به خطر بیاندازیم.”
سفر کردن استعدادهای بازیگری و کارگردانی به نواحی شمالی ایتالیا در چنین وضعیتی واقعا دور از ذهن است. اما احتمال سفر کردن به کولورادو و اشتراک در جشنوارهی فیلم تلوروید خیلی بیشتر است. تلوروید که اخیرا میزان اشتراک کنندهها را به ۸۰۰۰ نفر ارتقا داده است، مقصد احتمالی کارگردانها و فیلمسازها برای نمایش فیلمهایشان خواهد بود.
به هرحال باید منتظر ماند تا بستگی به شرایط نحوهی برگذاری این جشنواره نیز مشخص شود. احتمال برگذاری جشنواره بصورت مجازی نیز وجود دارد، اما بسته به تعداد فیلمسازهایی که قرار است در جشنواره شرکت کنند این موضوع مشخص خواهد شد. اما اگر شیوع ویروس کرونا گستردهتر شود احتمال میرود که استودیوها و فیلمسازها فیلمهایشان را تحت شرایط خاصی برای رسانهها در شهر نیویورک و لسآنجلس به نمایش بگذارند.
جشنوارههایی که تلاش دارند تا با عقب انداختن تاریخ برگذاری جشنواره از لغو شدن جشنواره جلوگیری کنند، فیلمها را در سینماهای محلی به نمایش خواهند گذاشت. اگر جشنواره کن برگذار شود، به احتمال فراوان این جشنواره بجای کن، در پایتخت فرانسه، یعنی پاریس برگذار خواهد شد که یقینا باعث کاهش یافتن تعداد اشتراک کنندهها خواهد شد. جشنواره فیلم ونیس نیز تصمیم دارد که برگذاری جشنواره را عقب بیاندازد، اما با در نظر داشت شیوع سریع ویروس کووید-۱۹ در اروپا، مخصوصا ایتالیا برگذاری این جشنواره و همچنین جشنوارهی کن دور از ذهن است.
یکی دیگر از جشنوارههایی که هنوز هیچ تغییری در تاریخ و نحوهی برگذاری خودش نیاورده است جشنواره فیلم تورنتو هست. این جشنواره که قرار است از تاریخ ۱۰ الی ۲۰ سپتامبر برگذار شود، احتمال برگذاری جشنواره بصورت مجازی نیز وجود دارد. اما تهدید اصلی این جشنواره موج دوم ویروس کووید-۱۹ خواهد بود که ممکن است برگذاری این جشنواره را بصورت مطلق لغو کند. جشنواره فیلم نیویورک شاید کمترین تهدید را به خود احساس کند. چون این جشنواره از تاریخ ۲۵ سپتامبر الی ۱۱ اکتبر قرار است برگذار شود احتمال برگذاری آن خیلی بیشتر است نسبت به مابقی جشنوارهها.
آکادمی برای درآمد به مراسم اسکار نیاز دارد
آکادمی بودجهی خوب بدون مفاد دارد اما چیزی که این بودجه را تامین میکند یک چیز است: برگذاری مراسم اسکار. از جایی که آکادمی چیزی حدود ۴۸۲ میلیون دلار را برای ساخت موزهی Academy Museum of Motion Picture مصرف کرده است از هر زمان دیگر به تمویل بودجهش از طریق برگذاری مراسم اسکار نیاز دارد. از جایی که هنوز ساخت این موزه تکمیل نشده است و برگذاری مراسم اسکار برای نجات این صنعت در چنین روزهایی ضروری است، کار تامین بودجهی آکادمی واقعا مشکل خواهد بود.
بر اساس گزارشهای که سایت Deadline اینطور به نظر میرسد که “موزهی فیلمهای سینمایی” حتی قبل از باز شدن یک مانع اقتصادی محسوب میشود. با وجودیکه آکادمی با درخواست کم کردن مدت زمان مراسم تا مخاطبان جوان را نیز به خود جذب کند تن داد، اما بازهم گراف تماشاگران این مراسم سالانه رو به افول هست. این یعنی کم شدن مقدار درآمد آکادمی. از طرف دیگر حتی اگر آکادمی موفق شود موزهش را باز کند، در چنین وضعیتی که شیوع ویروس کرونا همهجا را به حالت قرنطینه در آورده است چه کسی میخواهد به آن موزه سر بزند؟
فیلم به اندازه کافی برای رقابت وجود خواهد داشت
با وجودیکه میبینیم خیلی از فیلمها مانند اقتباس Jon M. Chu از نمایش موزیکال In the Heights به سال ۲۰۲۱ تعویق افتاده است، اما بازهم هستند فیلمهایی مانند West Side Story از استیون اسپیلبرگ، The French Dispatch از وس اندرسون اکران شود. همچنان نباید فیلم Dune به کارگردانی Denis Villeneuve را درکنار تعداد زیاد فیلمهای دیگر فراموش کرد که قرار است در نیمه دوم سال اکران شوند. اکثریت فیلمهای که برای جوایز اسکار کاندید میشوند در نیمه دوم سال اکران شده است.
نتفلیکس نیز قرار است فیلمهای مهمی مانند Mank به کارگردانی دیوید فینچر (David Fincher) و نقشآفرینی گری اولدمن (Garry Oldman) در نقش نویسندهی فیلمنامهی فیلم «همشهری کین» یعنی Hemran J. Mankiewicz، فیلم Hillbilly Elegy با کارگردانی Ron Howard و نقشآفرینی امی آدامز (Amy Adams) و گلن کلوز (Glen Close)، و همچنان فیلم اسپانیایی زبان Fever Dream به کارگردانی Claudia Llosa را تحت شرایط خاص با رعایت فاصلهی اجتماعی در صالنهای مختلف اکران کند.
همه چشمها به آکادمی خیره شده است
حالا بهترین فرصت برای رهبر جدید آکادمی یعنی David Rubin است تا ارزش آکادمی را با تجربهیی که دارد بالاتر ببرد. اگر آکادمی و شبکه ABC متوجهی اهمیت اسکار نشوند و از برگذاری این مراسم سر باز زنند، با عواقب ناگواری مقابل خواهند شد. دلیلی که تعداد کثیری از مردم به هیئت رهبران آکادمی برای نجات اسکار ۲۰۲۱ باور ندارند اینست که تاحالا چندین بار دیدهایم که وقتی این ۵۴ نفر دور هم جمع میشوند تصمیماتی عجیبی اتخاذ میکنند.
اما اکنون با شرایطی که ویروس کرونا برای جوامع خلق کرده است، اسکار اولویت فیلمسازها نیست. حتی اگر فرض کنیم آنها فیلمهایشان تکمیل شده است، هنوز باید منتظر ماند و دید که آیا تاریخ اکران فیلم را تغییر خواهند داد یا نه. آکادمی نیز میتواند تاریخ برگذاری را عقبتر بیاندازد، یا برههی زمانی برای اشتراک در اسکار را طولانیتر بسازد، یا هردو را انجام بدهد. بنده یقین دارم که برگذار نشدن مراسم اسکار با دلایل گفته شده یک تراژدی برای این صنعت خواهد بود.
دیگه اسکار چه جذابیتی داره که ما نگران برگزار شدن یا نشدن اون باشیم همون بهتر که برگزار نشه