فناوری کلاد گیمینگ (Cloud Gaming) برای سالها در ظرفیتهای مختلف کاربرد داشته است، اما سال ۲۰۱۹ سالی است که گوگل میتواند این مفهوم و فناوری جدید را با قدرت بیشتری به نمایش بگذارد. آنچه که از استریم بازی تا الان مشاهده کردیم، برابری مقدار پتانسیل، موانع و سوالهایی بود که برای هر تکنولوژی نو ظهور دیگر اتفاق میافتد. زمانی که گوگل پلتفرم استریم بازی خود یعنی استادیا را در کنفرانس توسعه دهندگان بازی ۲۰۱۹ (GDC 2019) معرفی کرد، ظاهرا هیجان زیادی را به وجود آورد. شاید به این دلیل که گوگل یک تازه وارد در صنعت بازی است. شاید به این خاطر که نگرانیهای زیادی دربارهی اقدامات حریم خصوصی گوگل وجود داشت یا شاید به این دلیل که اولین باری بود که مردم توجه زیادی به Cloud Gaming نشان دادند. هرچه هست، در این مقاله قصد داریم تا هر آنچه که دربارهی Google Stadia میدانیم را با شما به اشتراک بگذاریم. پس در ادامه با آخرین مقالات بازی در وبسایت دنیای بازی همراه باشید.
گوگل استادیا چگونه کار میکند؟
استریم گیم (یا Cloud Gaming) یک سرویس پردازش بازیها روی یک سرور راه دور به جای ماشینهای محلی (کنسول) شما است و سپس همزمان هنگامی که شما ورودی خود را به سرور ارسال میکنید ویدیو را استریم کرده به شما برمیگرداند. در این لحظه، دو راه مختلف برای اینکه شما بتوانید بازیها را از طریق Cloud بازی کنید وجود دارد؛ البته با خرید یک اشتراک ماهیانه. شما میتوانید به مجموعهای از بازیها روی یک سرور از راه دور به صورت مستقیم از طریق کامپیوتر خود دسترسی داشته باشید (مانند PlayStation Now) یا شما میتوانید از راه دور، روی یک کامپیوتر مجازی بازیهای خود را نصب کنید (مانند Shadow).
به عنوان یک ابزار قابل حمل به آن توجه کنید، میتوانید یک بازی را روی یک کامپیوتر در جای دیگر که شما میتوانید به آن متصل شوید اجرا کنید. در برخی موارد شما به نصب یک لانچر مناسب بازی برای بازی کردن آن توسط Cloud نیاز دارید. سرویسهای استریم گیم مانند Jump و PlayStation Now کاتالوگ بازیهای خود را دارند، پس شما نیاز به نصب یا ورود به لانچر خاصی را ندارید. اگرچه، سرویس Cloud Gaming GeForce حالا به عنوان نوعی واسط بین این دو متد استریم بازی عمل میکند. با این حال، سرویس بازی ابری GeForce Now به عنوان نوعی از میانه بین این دو روش پخش بازی عمل میکند. GeForce اکنون شما را ملزم میکند که بازی ها را در لیست خود داشته باشید و آنها را روی سرورهای از راه دور خود نصب کنید ، اما شما یک رایانه مجازی اختصاصی مانند Shadow دریافت نمیکنید. در مورد استادیا شما قادر هستید بازیها را روی تلویزیون، کامپیوترهای خانگی، لپتاپ، تبلت و گوشیهای هوشمند پیکسل (دو مدل ۳ و ۳a) بدون نیاز به لانچر بازی کنید. شما ماهیانه مبلغی را برای سرویس استریم بازی سطح بالا پرداخت خواهید کرد اما شما برای بازی کردن هر بازی باید آن را به صورت جداگانه بخرید. برای کسانی که به صورت ماهیانه مبلغی را پرداخت میکنند، بازیها با تخفیف خواهد بود اما زمانی که گوگل پکیج اصلی استادیا را در سال آینده به صورت رایگان ارائه داد، بازیها بدون تخفیف خواهند بود.
مشخصات گوگل استادیا چیست؟
با گوگل استادیا، شما میتوانید تا ۴K، ۶۰fps، با صدای محیطی ۵.۱، در پایینترین سرعت اینترنت ۳۵Mbps استریم بکنید. در انتها گوگل، از مشخصات سختافزاری زیر استفاده میکند:
- Custom x86 processor clocked at 2.7GHz w/ AVX2 SIMD and 9.5MB of L2+L3 cache
- Custom AMD GPU w/ HBM2 memory, 56 compute units, and 10.7TFLOPs
- ۱۶GB of RAM (shared between CPU and GPU), up to 484GB/s of bandwidth
- SSD cloud storage
از نظر سختافزاری، میتواند یک تجربه عالی بازی با یک کامپیوتر محلی باشد، اما باید دید گوگل چگونه با مشکلات اتصالات اینترنت مانند تأخیر باعث افت فریم و سایر مشکلات مربوط به عملکرد در هنگام اجرا از طریق Cloud میشود، مقابله خواهد کرد. ما در GDC با استادیا چند hands-on time داشتیم و به نظر میرسید که بازیها روی یک سیستم آزمایشی اجرا شدهاند که برای شبیهسازی شرایط مختلف شبکه طراحی شده است. بازی Doom تأخیر ۲۰۰ms را داشت، در حالی که اجرای همان بازی روی یک کامپیوتر ویندوز با ۶۰fps با رنج تأخیر ۵۰-۷۰ است.
Digital Foundry تستها و آنالیزهای خود را دربارهی گوگل استادیا به خوبی انجام داد و مشخص شد که استادیا با ۱۶۶ms تأخیر در مقابل ۷۹ms تأخیر در هنگام انجام بازی با کامپیوتر روی ۶۰fps است. برای اینکه Stadia کار کند، به پایینترین نرخ استریم ۱۵Mbps، تأخیر زیر ۴۰ms و کمتر از ۵ درصد از دست دادن داده نیاز خواهید داشت. گوگل استادیا به مینیموم نرخ استریم ۱۰Mbps برای کار با کیفیت ۷۲۰p، ۶۰fps با صدای استریو نیاز دارد. اما در صورت وجود یکی از این موارد، سرپوش ماهانه داده نیز وجود دارد. جریان در گوگل استادیا در ۴K از ۱TB داده در ۶۵ ساعت استفاده میکند. این به ۱۵/۷۵ گیگابایت در ساعت ۴K جریان مییابد.
زمان انتشار، قیمت و بازیهای موجود
شما میتوانید نسخهی Stadia Founders Edition را با قیمت ۱۲۹ دلار پیش خرید بکنید که شامل Chromecast Ultra، یک نسخهی محدود night blue Stadia Controller، یک اشتراک سه ماههی رایگان Stadia Pro برای شما و یکی از دوستانتان.
Stadia Pro، که یک قسمت از نسخهی Founders Edition است که با قیمت ۹.۹۹ دلار برای یک ماه فعال خواهد شد، بازیهای جانبی به صورت منظم و رایگان منتشر خواهد شد که با Destiny 2: The Collection آغاز خواهد شد و بازیها را میتوانید به طور جداگانه و با تخفیف خریداری کنید. اشتراکهای ماهانه میتوانند بازیها را تا ۴K با ۶۰fps با صدای محیطی ۵.۱ استریم کنید. سال آینده، گوگل اشتراک Stadia Base را به صورت رایگان در اختیار شما قرار خواهد داد و کاربران رایگان فقط میتوانند بازیها را با کیفیت ۱۰۸۰p و ۶۰fps با صدای استریو، بدون در نظر گرفتن اتصال اینترنتشان استریم کنند. برای کسانی که دربارهی گوگل استادیا شک دارنداین اتفاق خوبی است.
کمپانی گوگل سرانجام از تاریخ انتشار سرویس استریم بازی گوگل استادیا رونمایی کرد. سرویس گوگل استادیا در تاریخ ۲۸ آبانماه امسال (۱۹ نوامبر ۲۰۱۹ میلادی) منتشر خواهد شد؛ البته نسخهای که برای انتشار در این تاریخ در نظر گرفته شده، نسخه Stadia Pro است که متکی به خریداری اشتراک بوده و حدود ۱۰ دلار هزینه ماهانه آن میشود. گفتنی است که این نسخه فعلا فقط در ۱۴ منطقه نظیر آمریکا، کانادا، دانمارک و بریتانیا در دسترس قرار خواهد گرفت.
بازیهایی که برای Google Stadia وجود دارد به شرح زیر است:
- Assassin’s Creed Odyssey
- Attack on Titan 2 Final Battle
- Baldur’s Gate III
- Borderlands 3
- The Crew 2
- Cyberpunk 2077
- Darksiders Genesis
- Destiny 2
- Destroy All Humans
- Doom Eternal
- The Division 2
- Dragonball Xenoverse 2
- Elder Scrolls Online
- Farming Simulator 19
- Final Fantasy XV
- FM
- Get Packed
- Ghost Recon Breakpoint
- Grid
- Just Dance
- Kine
- Metro Exodus
- Mortal Kombat 11
- Orcs Must Die 3
- Rage 2
- Saban’s Power Rangers: Battle for the Grid
- Samurai Showdown
- Superhot
- Thumper
- Trials Rising
- Watch Dogs Legion
- Windjammers 2
- Wolfenstein Youngblood
نظرات توسعهدهندگان دربارهی گوگل استادیا
توسعهدهندگان، مخصوصاً توسعهدهندگان indie، سوالات زیادی درباره Cloud Gamingهای موجود در GDC داشتند و این سوالات بعد از معرفی استادیا بیشتر شد.
مدلهای درآمد و قراردادها، خصوصیسازی، کنترل محتوا و دسترسی مصرفکنندگان چیزهایی بود که از ذهن هرکسی میگذشت. اما طراحی بازیها برای آیندهی یک استریم Cloud بزرگترین این سوالها بود. گوگل ابزار توسعهدهنده براساس فناوری ابری خود را ظاهراً برای توسعهدهنگان خواهد داشت تا این توسعهدهندگان بتوانند بازیهای بزرگتر و بهتر در Cloud و مخصوصاً به صورت انحصاری برای اجرا در گوگل استادیا بسازند اما هیچکس نمیداند طراحی بازی برای Cloud چگونه خواهد بود. خب، هیچکس به جز استودیو بازی سازی خود گوگل. بهعلاوه، توسعهدهندگان میخواهند بدانند گوگل به صورت مدل درآمد سنتی (مانند Steam و Epic) هزینهها را پرداخت خواهد کرد یا به صورت تعداد ساعاتی که مصرفکنندگان یک بازی خاص را بازی میکنند؟ سؤال بزرگ دیگر این است که با توجه به ۲۴ میلیون آمریکایی که به اینترنت پر سرعت دسترسی ندارند، جمعیت هدف مورد نظر برای بازیهای ابری کیست و چه کسی صاحب تمام اطلاعات گیمپلی استادیا است؟
به نظر میرسد که هدف از Cloud Gaming به صورت معمول از بین بردن مانع اصلی بازیهای سطح بالا است؛ سختافزار. همانطور که Jarred Walton اشاره کرده، استادیا پتانسیلش را دارد، اما هرگز به کیفیت سختافزار نخواهد رسید. اما برای کسانی که سختافزار مورد نیاز را ندارند یا کسانی که نمیتوانند تجهیزات سطح بالا بخرند، استادیا مناسب خواهد بود اما از نظر تئوری، هنوز در اینکه بازی با استادیا تجربه همان بازی را با سیستم خانگی سطح بالا میدهد تردید وجود دارد.
چیزهای دیگری که باید بدانیم
در یک گزارش با Eurogamer، گوگل فاش کرد که قصد دارد استادیا را در خدمات اصلی خود ادغام کند. برای مثال، اکانت Gmail شما برای اتصال به استادیا استفاده میشود. این بدان معنا است که ما اکانت مشترک را نخواهیم داشت، اما شما میتوانید یک حساب کاربری مهمان با صفحه نمایش جداگانه داشته باشید. گوگل همچنین برنامهای به نام State Share برای استادیا دارد که بازیکنان میتوانند در یک لحظه خاص به صورت همزمان به بازی وارد شوند. اگر شما بازی یک نفر را که دارد با Stadia بازی میکند نگاه میکنید، شما میتوانید بازی را از همان جا که هست تماشا کنید. همچنین، استادیا با لوازم جانبی دیگری نیز کار خواهد کرد، پس شما لازم نیست از کنترلر استادیا استفاده کنید. استادیا یا صنعت بازی را تغییر میدهد یا آن را از بین خواهد برد. حتی با چند اطلاعیه دربارهی قیمت و چه زمانی در دسترس قرار خواهد گرفت، هنوز هم پیشبینی آن در حال حاضر سخت خواهد بود، یا چه زمانی Cloud Gaming و سرویسهای استریم بازی به سمت آن روی خواهند آورد و چه وسعتی دارند. هنوز هم، ما کنجکاو هستیم که بدانیم استادیا و همه این امکانات و ویژگیها چگونه کار خواهند کرد.
نظر شما دربارهی گوگل استادیا چیست؟
best
به نظرم آینده روشنی برای استادیا و امثالش هست. اینجور همه میتونن بازی کنن حتی اشخاصی که سیستم خوب ندارن
به طور کلی باید گفت (بازی برای همه).
دوستانی هم که میان با کنسول مقایسه میکنن باید بگم این موضوع اصلا ربطی به کنسول نداره و کلا مقایستون غلطه
این تقریبا آینده گیمینگه.
که همه با هر بودجه و هر پلتفرمی میتونن بازی رو انجام بدن.
شاید به خاطر سرعت اینترنت هنوز زود باشه ولی صدردصد موفق میشه از نظر من.
آره خیلی کار خلاقانه ای انجام دادند
خلاقیت میباره
ولی شکست خواهد خورد
نخیر کی گفته
i like that
Me too
لایک
واقعا اگر اونطور که میگند باشه یه انقلاب در عرصه گیمینگ
آره واقعا
اوووووووف عالیه
دیگه نه تا اون حد
چرا تا اون حد
یکم طول میکشه تا جا بیوفته و همه گیر بشه ولی عالیه قطعا
اگه اونطور که میگن باشه عالیه
عالی میشه
ولی مطمئنن اونطور که میگن خوب نیست
خوبه
من که واقعا منتظرشم
منم مثل تو ولی قیمتش زیاد خواهد بود
واقعا عالی
خراب میکنه
خراب نمیکنه
این یک انقلابه در صنعت بازی و بیاد ببینم مایکروسافت و سونی چه میکنند
نمیتونه اینارو زمین بزنه
میتونه
عمرا
نه خیر
حتما گرون خواهد بود با دلار۱۲ هزار تومنی
اینجا ایرانه
اون که قطعا
معلومه
به نظرم نمیتونه پلی استیشن رو زمین بزنه.
اون که بله هه !😏
گفتن نداره
اصلا تابلوعه
نخیر
بعید میدونم پروژه موفقی باشه
شک نکن
از کجا معلوم شاید ترکوند ؟
سیر تاریخی صنعت رو که بخونید میبینید این هم مثل خیلی ایده های دیگه موفق نمیشه
شک نکن
بی صبرانه منتظر این پیشرفت در صنعت گیم هستم
منم 😍
فکر نکنم زیاد خوب دربیاد
خوب میشه
نمیشه
میشه
ایده خیلی خوبیه و به شدت دوست دارم همچین چیزی رو تجربه کنم. یه تلویزیون و اینترنت و کنترلر و تمام.
ترجمه متن کمی ضعیف بود و میتونست خیلی بهتر باشه.
موافقم ولی برای ما زیاد عملی نیست
بیخودی به دلت صابون نزن
همچین خوب در نمیاد
صابون چیه
خوب میشه
چیز انقلابی نیست ولی باعث پیشرفت صنعت گیم میشه ، دنیا هنوز به کنسول ها نیاز داره
نیاز به کنسول هر روز داره بیشتر میشه
اره
ایده خیلی خوبیه و به شدت دوست دارم همچین چیزی رو تجربه کنم. یه تلویزیون و اینترنت و کنترلر و تمام.
ترجمه متن کمی ضعیف بود و میتونست خیلی بهتر باشه.
بیخودی به دلت صابون
همچین خوب در نمیاد
صابون چیه
خوب میشه
مرسی که میگید در این سایت چه بازی هایی هست و مال چه شرکتیه
آره این کارتون خیلی خوبه
ممنون
این یک انقلایه در صنعت بازی های رایانه ای
فکر نکنم
انقلابه معلومه
نیست
هست
اگه واقعا به چیزایی که گفته عمل کنه انقلابی خواهد بود
مطمئن نباش
معلومه
اینا الکی دارن بزرگش میکنن
نخیر الکی نیست
عشقست پی سی قرار به کنسول باشه ps4 رقیب نداره
ولی استدیا یه چیز دیگست
Great
perfect
But not very cool
yes yes
زمان میبره تا جا باز کنه واسه خودش
معلومه
ولی بازم میگم خراب میکنه😃
نهههههههههههههههههههههههه
Pc از همشون بهتره
قطعا
اونم با اختلاف
دقیقا
عجب خلاقیتی
اونقدرم خلاقیت به خرج ندادنا
تاریخ صنعت گیم رو بخونی از این جور کنسول ها زیاد اومده
همشونم شکست خوردن
خلاقیت دادن
نمیخواد بخونم
نخوردن
چه شود این انقلابه
هیچی نمیشه
میشه
کاش زودتر بیاد
یعنی سونیو میزاری کنار اینو میگیری😶😶
اره دوست دارم
دیگه الکی دارن گندش میکنن
نخیر
از این جور کنسولا زیاد اومدن و رفتن
اینطور نیست
اما آخر عاقبت همشون یه چیزه
یه چیز نیست
شکست تمام عیار
پیروزی
من که چشم آب نمیخوره
نخوره
گوگل
شرکتیه که مال الان نیست
مال آیندست
۲۰ سال دیگه میفهمن مردم
که گوگل فقط یه موتور جستو جو نیست
گوگل منتظرم
نوشته کی میاد؟
بیا دیگه
باز شود دیده شود
چه رزولوشنی
واقعا کنجکاو شدم
یورو گیمیر فاش کرده
سایبرپانک هم هست
عجب فهرستی:
Assassin’s Creed Odyssey
Attack on Titan 2 Final Battle
Baldur’s Gate III
Borderlands 3
The Crew 2
Cyberpunk 2077
Darksiders Genesis
Destiny 2
Destroy All Humans
Doom Eternal
The Division 2
Dragonball Xenoverse 2
Elder Scrolls Online
Farming Simulator 19
Final Fantasy XV
FM
Get Packed
Ghost Recon Breakpoint
Grid
Just Dance
Kine
Metro Exodus
Mortal Kombat 11
Orcs Must Die 3
Rage 2
Saban’s Power Rangers: Battle for the Grid
Samurai Showdown
Superhot
Thumper
Trials Rising
Watch Dogs Legion
Windjammers 2
Wolfenstein Youngblood